COMBATTING WASTE CRIME

SCHMUCKBILD + LOGO

INHALT

BREADCRUMB

Decizia penală nr. 347/2021 Curtea de Apel Pitești, secția penală

 

Curtea subliniază și că pentru comiterea unei infracțiuni similare, inculpații au mai fost supuși unei proceduri judiciare penale finalizată definitiv la 27 februarie 2019 (cu soluții de condamnare în primă instanță, fiind adoptate în final soluții de încetare a procesului penal urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale) în care acuzația se referea la neluarea măsurii de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri, faptă epuizată în data de 15 decembrie 2010 și care demonstrează modalitatea neconformă cu prevederile legale, în care au fost desfășurate activitățile aferente obiectului unității.

În plus, cu referire la incendiul produs la data de 02 octombrie 2013, instanța de apel face precizarea că SC G. E. C. SRL nu a solicitat și obținut aviz de securitate la incendiu, nu a dotat imobilul cu mijloace și instalații speciale de securitate la incendiu, nu a transmis permanent la ISU Argeș lista cu substanțele periculoase, nu a întocmit planurile de intervenție, motiv pentru care ISU nu a avut datele preliminare necesare intervenției, fapte pentru care a fost sancționată contravențional, așa încât susținerea privind starea de vulnerabilitate economică, la care a contribuit prin propria culpă, nu este în măsură a conduce la exonerarea sa de răspundere penală (ori a administratorului său, care este inculpatul) în prezenta cauză.

Mai mult, așa cum s-a expus și prin sentința apelată, firmele generatoare de deșeuri au achitat inculpatei – persoană juridică inclusiv costurile pentru eliminarea deșeurilor, conform documentelor justificative depuse la dosar, astfel încât este nefondată susținerea privitoare la imposibilitatea realizării activităților impuse de organele de control.

Apărarea inculpaților este nefondată și în privința susținerii că desfășurarea activității ar fi fost interzisă pe perioada suspendării autorizației de mediu întrucât conform Dispoziției nr. 7/18 octombrie 2013 emisă de autoritatea competentă pe mediu Argeș, în aplicarea art. 17 din O.U.G. nr. 195/2005, suspendarea se menține până la eliminarea cauzelor, dar nu mai mult de 6 luni, ceea ce presupune desfășurarea unor operațiuni care au legătură cu activitatea societății, inerente scopului eliminării neregulilor constatate.

Raportat la situația personală a inculpatului persoana fizică lipsa antecedentelor penale, vârsta 70 ani, starea de sănătate, în baza art. 91 C. pen., Curtea a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicate inculpatului B și a stabilit un termen de supraveghere de 3 ani, conform dispozițiilor art. 92 alin. (1) C. pen.”.