COMBATTING WASTE CRIME

SCHMUCKBILD + LOGO

INHALT

BREADCRUMB

Rechizitoriul nr. 8073/P/2019 din 20.11.2020 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

 

După descărcare, deșeurile erau nivelate și îngropate de către un angajat al firmei ce deținea balastiera (ce era administrată de inc. IO), respectiv inculpatul DI – manevrant excavator. 2 În legătură cu Zona 2, aceasta a fost identificată efectiv de inc. MGA și FCC ca zonă propice de ascundere/îngropare de deșeuri – fiind vorba de o fostă balastieră, cu potențai similar celeilalte zone, dar, în plus, fără pază. Transporturile și eliminarea deșeurilor s-au realizat tot în aceeași perioadă, practic simultan cu faptele petrecute în Zona 1. Doar că, în acest caz, a fost eliminată o cantitate de 3 ori mai mare (cca14.000 mc/16.800 tone), pentru care inculpații SC ECOG SRL, MGA și FFC ar fi trebuit să suporte costuri de eliminare legale în cuantum de aprox. 5.200.000 de lei. Inculpații IO și DI nu au participat la actele materiale asociate acestei Zone 2.

Pe parcursul investigațiilor penale s-au dispus și efectuat: expertiză tehnică în specialitatea ecologie și protecția mediului, o expertiză tehnică geologică, precum și analize de laborator asupra unor eșantioane de deșeuri prelevate din cele două zone. În referire la Zona 1, aceste probe au evidențiat cantitatea de deșeuri municipale îngropate până la trei metri adâncime dar și existența, la nivelului conținutului acestora, a unor fragmente de azbest (cercetările nu s-au extins totuși pe zona de gestiune ilicită de deșeuri periculoase).

Cu privire la Zona 2 aceleași probatorii au reliefat că deșeurile se găseau îngropate până la o adâncime ce ajunge și la 18 metri – fapt ce a dus la contaminarea apei existente în sol, cu repercusiuni negative asupra apei râului Argeș și a amenajării piscicole din apropiere. În ambele locații, deșeurile (municipale) ce făceau obiectul infracțiunilor au constat în: bucăți de plastic, fragmente metalice, pet-uri, carton, materiale textile, sticlă, componente auto/alte bunuri, deteriorate, deșeuri din construcții.

Separat de aceste mijloace de probă, având în vedere că denunțul sesiza comiterea faptelor în timp real, având atașate și fotografii/înregistrări video relevante – în cauză au fost derulate metode speciale de supraveghere/cercetare (în special filaj), în urma cărora au fost probate acte materiale ale infracțiunilor pe măsură ce acestea se derulau.

După fixarea inițială a cadrului procesual (ordonanță u.p. in rem din 20.08.2019), prin ordonanța din 27.02.2020 s-a dispus continuarea urmăririi penale in personam față de inc. SC ECOG SRL, MGA și FFC cu privire la comiterea infracțiunilor prev. de art. 3 (operațiuni ilicite cu deșeuri) și de art. 8 alin. 1 (poluare sol/subsol) din Legea nr. 101/2011, fiecare în formă continuată. În 4.03.2020 procurorul de caz a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale. În iunie și septembrie 2020 au fost extinse cercetările și față de inculpații IO și DI.

După ce a definitivat cadrul procesual printr-o ordonanță complexă (în 20.10.2020), procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a celor 5 inculpați prin rechizitoriul din 20.11.2020. Suplimentar față de cele două infracțiuni deja menționate, cei cinci erau trimiși în judecată și sub aspectul comiterii infracțiunii prev. de art. 98 alin. 2 lit. a din OUG 195/2005 (poluare sol, subsol). Inculpații MGA și FCC au fost trimiși în judecată sub control judiciar. În perioada martiemai 2020 inculpatul MGA a fost plasat chiar în arest preventiv. Față de inculpata SC ECOG SRL s-a dispus, tot în luna martie 2020, pe o durată de 60 de zile, măsura preventivă a interzicerii unor operațiuni patrimoniale susceptibile de a antrena diminuarea activelor/insolvența (art. 493 alin. 1 lit. c din Cpp). În cauză au fost luate măsuri asigurătorii, inclusiv până la concurența valorii costurilor pe care inculpații le-au evitat prin comiterea infracțiunilor.

Cauza este în curs de judecată la Judecătoria Bolintin Vale înregistrată cu nr. 16891/236/2020.