COMBATTING WASTE CRIME

SCHMUCKBILD + LOGO

INHALT

BREADCRUMB

Decizia penală nr. 347/2021 Curtea de Apel Pitești, secția penală

 

În ceea ce privește situația de fapt, instanța de fond a reținut că la data de 19 septembrie 2014 Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Argeș a sesizat Poliția municipiului Câmpulung învederând faptul că în cursul anului 2014, inculpate societate comercială – punct de lucru în municipiul Câmpulung, județul Argeș, nu a luat și nu a respectat măsurile obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare, transport, valorificare și eliminare a deșeurilor periculoase, nerespectând în acest fel măsura nr. 4 dispusă de Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Argeș prin raportul de inspecție nr. 320P/18 aprilie 2013, respectiv „stocarea deșeurilor înainte de valorificare nu va fi mai mare de un an”, conform prevederilor H.G. nr. 349/2005, nu a luat măsurile obligatorii prevăzute de art. 13 și art. 15 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 211/2011, pentru valorificarea întregii cantități de deșeuri periculoase care le-a fost încredințată și nu a luat măsurile obligatorii prevăzute de art. 19 alin. (1) și (2) lit. a) și de art. 22 alin. (1) din Legea nr. 211/2011 de supunere a deșeurilor care nu au fost valorificate unei operațiuni de valorificare în condiții de siguranță, de eliminare în totalitate a deșeurilor care le-au fost încredințate, de a efectua operațiunile de tratare în conformitate cu prevederile legale sau de a transfera aceste operațiuni unui operator economic autorizat, aspecte constatate în Nota de constatare nr. 40/22 aprilie 2014 și Raportul de inspecție nr. 505P/21 august 2014.

La data de 22 mai 2015, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Argeș a sesizat Poliția municipiului Câmpulung cu privire la faptul că inculpate societate comercială, conform obligațiilor de mediu impuse de Garda Națională de Mediu Argeș prin adresa de informare din 31 octombrie 2014 și anexa nr. 1 la această adresa, avea obligația ca până la data de 31 decembrie 2014 să evacueze de pe amplasament cantitatea de 315 tone deșeuri periculoase, societatea eliminând doar cantitatea de 14 tone deșeuri periculoase, iar până la finalul trimestrului I al anului 2015 să evacueze cantitatea de 475 tone deșeuri periculoase însă până la data scadentă societatea a eliminat doar cantitatea de 14 tone deșeuri periculoase.

În data de 02 octombrie 2013 la sediul societății inculpate – punct de lucru municipiul Câmpulung, Parcul Industrial (...), județul Argeș, a avut loc un incendiu.

Potrivit notei de constatare nr. 181/09 octombrie 2013 întocmită de Garda Națională de Mediu – Comisariatul General, societatea inculpată nu a informat autoritatea de mediu despre acest eveniment/accident cu impact asupra mediului. Echipa ajunsă la locul incendiului a constatat următoarele:

  • „Hala numărul 1 destinată stocării temporare și tratării deșeurilor periculoase/nepericuloase era cuprinsă de flăcări în zona destinată stocării temporare și pregătirii uleiurilor uzate/filtrelor. La fața locului interveneau mai multe echipaje (inițial 4) ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș pentru limitarea și lichidarea incendiului. Echipajele de pompieri acționau cu apa provenită din autospecialele ISU, cât și din rețeaua de hidranți a societății Landmark Industrial Park SRL.

O parte din apa folosită pentru stingerea incendiului spăla cantitățile de deșeuri periculoase și nepericuloase (parțial sau total neambalate ca urmare a căldurii generate de incendiu) și se scurgea gravitațional în demisolul halei nr. 1, unde, de asemenea, sunt stocate cantități de deșeuri periculoase, iar o altă parte a apei tot gravitațional se scurgea spre un cămin colector de ape pluviale aflat la cota cea mai de jos, pozat în stânga halei (privind spre ușa de intrare în hala nr. 1).