Έννοια των επικίνδυνων αποβλήτων
Η οδηγία 2008/98, η οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα, προσδιορίζει ως επικίνδυνα απόβλητα τα απόβλητα που είναι εκρηκτικά, οξειδωτικά, «πολύ εύφλεκτα», εύφλεκτα, ερεθιστικά (δηλαδή τα οποία, σε περίπτωση εισπνοής ή κατάποσης ή εισχώρησης στο δέρμα, είναι δυνατόν να συνεπάγονται περιορισμένους κινδύνους για την υγεία), τοξικά (τα οποία κατά τον ίδιο τρόπο είναι δυνατόν να συνεπάγονται «σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, παροδικού ή χρόνιου χαρακτήρα, ή ακόμη και το θάνατο»), καρκινογόνα, διαβρωτικά, μολυσματικά ... και ακόμη, χωρίς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, «οικοτοξικά» (άρθρο 3 παράγραφος 2 και παράρτημα III).
Κατά τη μεταφορά, την αποθήκευση ή την επεξεργασία, τα επικίνδυνα απόβλητα πρέπει να ταυτοποιούνται, να τηρείται χρονολογικό μητρώο της φύσης και της προέλευσής τους, καθώς και άλλες σχετικές πληροφορίες και, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, πρέπει να διαχωρίζονται ανά κατηγορία. Τα επικίνδυνα απόβλητα δεν πρέπει να αναμειγνύονται με άλλες κατηγορίες επικίνδυνων αποβλήτων, ούτε με άλλα απόβλητα, ουσίες ή υλικά (άρθρο 18 και άρθρο 35).
Οι εργασίες διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων πρέπει, προφανώς, να «διεξάγονται σε συνθήκες που παρέχουν προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας», καθώς και να πληρούν τις απαιτήσεις για άλλους τύπους αποβλήτων (άρθρο 17). Η ιχνηλασιμότητα των επικίνδυνων αποβλήτων πρέπει να διασφαλίζεται από την παραγωγή έως τον τελικό προορισμό. Πρέπει να ελέγχονται, ιδίως όταν βρίσκονται στην κατοχή του παραγωγού τους και της εγκατάστασης και της επιχείρησης που τα συλλέγουν και τα μεταφέρουν σε επαγγελματική βάση. Ως έμποροι και μεσίτες επικίνδυνων αποβλήτων, τα άτομα αυτά τηρούν αρχείο κατά χρονολογική σειρά κάθε εργασίας που αφορά τα απόβλητα αυτά και τα στοιχεία τους (άρθρο 35).
Υπάρχει «απαγόρευση» της ανάμειξης επικίνδυνων αποβλήτων, είτε με άλλες κατηγορίες επικίνδυνων αποβλήτων είτε με άλλα απόβλητα, ουσίες και υλικά, η οποία είναι δυνατή μόνον εφόσον χορηγηθεί άδεια. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνον εάν δεν υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον και σύμφωνα με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές (ΒΔΤ) (άρθρο 18). Κατά τη συλλογή, τη μεταφορά και την προσωρινή αποθήκευση, τα επικίνδυνα απόβλητα πρέπει να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τα ισχύοντα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα. Ακόμη και όταν μεταφέρονται εντός κράτους μέλους, τα επικίνδυνα απόβλητα συνοδεύονται από έγγραφο αναγνώρισης στο οποίο καταγράφονται τα ενδεδειγμένα δεδομένα (άρθρο 19).