Το πεδίο εφαρμογής και οι στόχοι της οδηγίας Seveso III
Η οδηγία Seveso III ισχύει από τις 13 Αυγούστου 2012. Τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόζουν τους κανόνες από την 1η Ιουνίου 2015. Καλύπτει περισσότερες από 12 000 βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου χρησιμοποιούνται ή αποθηκεύονται επικίνδυνες ουσίες σε μεγάλες ποσότητες, κυρίως στη χημική και πετροχημική βιομηχανία, καθώς και στη χονδρική και αποθήκευση καυσίμων (συμπεριλαμβανομένων των τομέων του υγραερίου και του ΥΦΑ). Ο ορισμός της «εγκατάστασης» προβλέπεται στο άρθρο 3 της οδηγίας: αποτελεί το σύνολο του τόπου υπό τον έλεγχο φορέα εκμετάλλευσης, όπου υπάρχουν επικίνδυνες ουσίες σε μία ή περισσότερες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων κοινών ή συναφών υποδομών ή δραστηριοτήτων (βλ. γνώμη στην υπόθεση C-158/15 Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid-Nederland, σκέψεις 33-36). Οι εγκαταστάσεις είναι είτε εγκαταστάσεις κατώτερης βαθμίδας ή εγκαταστάσεις ανώτερης βαθμίδας, ανάλογα με την ποσότητα των επικίνδυνων ουσιών που υπάρχουν. Στο άρθρο 2, η οδηγία παρέχει κατάλογο των εγκαταστάσεων που υπάγονται (πάντοτε) στο καθεστώς της: υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στην ξηρά σε φυσικά στρώματα, υδροφόροι ορίζοντες, κοιλότητες αλατιού και αποχρησιμοποιούμενα ορυχεία και εργασίες χημικής και θερμικής επεξεργασίας και αποθήκευσης που σχετίζονται με τις εργασίες οι οποίες αφορούν επικίνδυνες ουσίες, καθώς και λειτουργικές εγκαταστάσεις διάθεσης απορριμμάτων κατεργασίας, συμπεριλαμβανομένων ταμιευτήρων ή φραγμάτων απόθεσης απορριμμάτων, που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες.
Από την άλλη πλευρά, ορισμένες εγκαταστάσεις εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας: Για παράδειγμα, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κίνδυνοι από ιοντίζουσες ακτινοβολίες που προέρχονται από ουσίες, μεταφορά επικίνδυνων ουσιών, εκμετάλλευση ορυκτών, αποθήκευση φυσικού αερίου σε υπόγειες υπεράκτιες εγκαταστάσεις ή χώρους εναπόθεσης αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της υπόγειας αποθήκευσης αποβλήτων. Οι εν λόγω βιομηχανίες υπόκεινται σε άλλη νομοθεσία σε ενωσιακό ή εθνικό επίπεδο, η οποία προβλέπει κατ’ αρχήν ισοδύναμο επίπεδο ασφάλειας.
Κύριος στόχος της οδηγίας Seveso III είναι ο καθορισμός γενικών υποχρεώσεων των φορέων εκμετάλλευσης και απαιτήσεων για τις αρμόδιες αρχές ώστε να προλαμβάνονται σοβαρά ατυχήματα. Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος πολλαπλασιαστικών επιδράσεων, όταν οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε τέτοια θέση ή εγγύτητα μεταξύ τους ώστε να αυξάνεται η πιθανότητα σοβαρών ατυχημάτων ή να επιδεινώνονται οι συνέπειές τους, οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να συνεργάζονται στην ανταλλαγή των κατάλληλων πληροφοριών και στην ενημέρωση του κοινού, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών εγκαταστάσεων που μπορεί να πληγούν.
Η οδηγία Seveso III απαιτεί επίσης μεγαλύτερη συμμετοχή του ενδιαφερόμενου κοινού. Τέλος, λαμβάνει επίσης υπόψη ορισμένες τεχνικές ευρωπαϊκές και διεθνείς αλλαγές στον τρόπο ταξινόμησης των χημικών ουσιών.