Infracțiuni și infracțiuni legate de deșeuri

SCHMUCKBILD + LOGO

INHALT

BREADCRUMB

Utilizarea metodelor speciale de supraveghere sau cercetare

 

Opinia unor specialiști-Buletinul de analiză de laborator-Constatarea tehnico-științifică - expertiza tehnică judiciară

Potrivit art.172 alin.7 din C.pr.pen, în domeniile strict specializate, dacă pentru înțelegerea probelor sunt necesare cunoștințe specifice sau alte asemenea cunoștințe, instanța ori organul de urmărire penală poate solicita opinia unor specialiști care funcționează în cadrul organelor judiciare sau în afara acestora. Dispozițiile relative la audierea martorului sunt aplicabile în mod corespunzător.

  • este buletinul de analiză de laborator o probă acceptată pur si simplu sau va trebui integrată într-un raport de constatare tehnico-științifică? de certificatul medico-legal care are valoarea unui raport de constatare (art.172 alin.11 din C.pr.pen.).În opinia noastră dacă laboratorul este acreditat RENAR și s-a început UP poate fi mijloc de probă.
  • momentul recoltării probei, este aproape de momentul poluării;
  • modalitatea de recoltare a probei, este conformă cu procedura acreditată?

Potrivit art.160 alin.4 din C.pr.pen., probele pentru analiză se iau cel puțin în dublu și se sigilează. Una dintre probe se lasă celui de la care se ridică, iar în lipsa acestuia unui reprezentant al acestuia sau unui martor asistent.

  • este laboratorul acreditat pentru a emite buletine de analiză pe domeniul specific?

Agenția Națională pentru Protecția Mediului prin Direcția Laboratoare Naționale de Referință și asigură funcţionarea laboratoarelor naţionale de referinţă pentru aer, radioactivitatea mediului, deşeuri, zgomot şi vibraţii.

Laboratoarele agențiilor efectuează analize în sistem de calitate acreditat, conform referenţialului SR EN ISO 17025. Acreditarea este până în 2023 și doar pentru încercări iar nu expertize sau rapoarte de constatare tehnico-științifică. Acreditarea conferă încredere în competenţa tehnică, imparţialitatea şi integritatea laboratoarelor şi creşte credibilitatea activităţilor laboratoarelor şi implicit a rezultatelor obţinute de acestea.

Curtea Constituțională prin Decizia nr.809/2017 reține că, în actuala lege procesual penală, mijloacele de probă nu sunt enumerate strict și limitativ, organele judiciare putând administra orice mijloace de probă care, deși nu sunt enumerate de dispozițiile art. 97 alin. (2) din Codul de procedură penală, nu sunt interzise de lege.