Green Deal-ul european și calea de urmat
Programul european "Green Deal" (2020) urmarește sa promoveze creșterea economica prin tranzi ția catre o economie moderna, eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor și competitiva. Ca parte a acestei tranzi ții, mai multe legi ale UE privind deșeurile sunt analizate aici.
Cel de-al 8-lea Program de ac țiune pentru mediu al UE (2021-), ca parte a Dealului verde european, a adoptat obiectivul unei "economii neutre din punct de vedere climatic, eficiente din punctul de vedere al utilizarii resurselor și regenerative (care da înapoi planetei mai mult decât ia)". Pentru a atinge acest obiectiv, s-a identificat faptul ca ar trebui sa se consolideze coordonarea între politicile sectoriale. În plus, preocuparile legate de mediu și de clima ar trebui sa stea la baza unei mari par ți din viitoarele politici europene.
În aceeași ordine de idei și, de asemenea, ca parte a Dealului verde european, Noul plan de ac țiune pentru economia circulara (New Circular Economy Action Plan - nCEAP), adoptat în martie 2020 reprezinta noua agenda pentru dezvoltarea durabila a Europei.
nCEAP anun ța ini țiative de-a lungul întregului ciclu de via ța al produselor. Acesta vizeaza modul în care sunt proiectate produsele, promoveaza procesele economiei circulare, încurajeaza consumul durabil și urmarește sa se asigure ca deșeurile sunt prevenite, iar resursele utilizate sunt pastrate în economia UE cât mai mult timp posibil. Ea introduce masuri legislative și nelegislative care vizeaza domenii în care ac țiunea la nivelul UE aduce o valoare adaugata reala.
Obiectivele nCEAP sunt:
- Sa faca din produsele durabile o norma în UE.
- Responsabilizarea consumatorilor și a cumparatorilor publici.
- Concentra ți-va asupra sectoarelor care utilizeaza cele mai multe resurse și în care poten țialul de circularitate este ridicat, cum ar fi: electronice și TIC, baterii și vehicule, ambalaje, materiale plastice, textile, construc ții și cladiri, alimente, apa și nutrien ți.
- Asigura ți mai pu ține deșeuri.
- Sa facem ca circularitatea sa func ționeze pentru oameni, regiuni și orașe.
- Sa conduca eforturile globale privind economia circulara.
Multe dintre cele 35 de ac țiuni din cadrul PNAEC sunt realizate sau puse în aplicare. În 2021, de exemplu, Comisia Europeana a adoptat o propunere pentru un nou regulament privind bateriile durabile, o propunere de actualizare a normelor privind poluan ții organici persisten ți în deșeuri și o propunere de noi norme privind transporturile de deșeuri. În 2022, Comisia a adoptat Ini țiativa privind produsele durabile, Strategia UE pentru textile durabile și circulare, propunerea de revizuire a Regulamentului privind produsele pentru construc ții. Au fost adoptate mai multe ini țiative în cadrul PNAEC, în special un nou cadru de politica privind materialele plastice bio, biodegradabile și compostabile, masuri de reducere a impactului poluarii cu microplastice asupra mediului și o revizuire a cerin țelor privind ambalajele și deșeurile de ambalaje în UE.