Infracțiuni și infracțiuni legate de deșeuri

SCHMUCKBILD + LOGO

INHALT

BREADCRUMB

Investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor în materie de deșeuri
Cazuri naționale selectate privind urmărirea penală a infracțiunilor legate de deșeuri

 

Spain

Într-un caz spaniol, Garda Civilă (Guardia Civil) a descoperit o societate și un grup de crimă organizată implicate în exportul ilegal de substanțe care epuizează stratul de ozon, a căror utilizare și introducere pe piață este interzisă în UE din 2010.

Investigațiile au avut mai multe aspecte transfrontaliere. Poliția spaniolă a început investigațiile abia după ce Ministerul Mediului a fost informat cu privire la exportul suspectat de gaz R-22 interzis din UE în Panama.

Jandarmeria națională franceză și Europol au sprijinit, de asemenea, ancheta. Acesta din urmă coordonează operațiunea din 2017, oferind informații, sprijin analitic și operațional și asigurând legătura cu statele membre și cu țările din afara UE.

Operațiunea a dezvăluit că societatea a reambalat ca gaz regenerat aproximativ 10 000 kg de lichide refrigerante R-22 care ar fi trebuit să fie sortate ca deșeuri periculoase. Gazul exportat ilegal în acest mod ar fi eliberat în atmosferă 17 000 de tone de CO2.

Zece persoane au fost implicate în contrabandă, iar această activitate ilegală a generat un profit cuprins între 500 000 și 1 milion de euro.

Regatul Unit
  • Cazul din 2018 al Agenției engleze de mediu (EA)/Jason Newman, Sidney Simpson și Daniel Worboys, care a avut loc în în 2018, se referea la depozitarea deliberată și repetată a deșeurilor volatile pe o proprietate privată. Aproximativ 40 de depozite diferite de deșeuri fuseseră împrăștiate pe câmp, inclusiv articole electrice care se scurseseră în cursul de apă din apropiere. Costul de curățare a terenului, care conținea 100 de tone de deșeuri, a fost de aproape 100 000 de lire sterline.

    Investigațiile s-au concentrat asupra a patru inculpați, dar deșeurile găsite la fața locului au fost asociate cu numeroase persoane și companii.

    Inculpații au pledat vinovați și au mărturisit că au depozitat deșeurile de pe șantier și că au încălcat obligațiile de diligență corespunzătoare.

    La pronunțarea sentinței, instanța a confirmat că infracțiunea a fost intenționată și că inculpații au fost motivați de câștiguri financiare. Aceștia au fost condamnați la 12 săptămâni de închisoare cu suspendare condiționată timp de 12 luni și la plata unor despăgubiri cuprinse între 1.000 și 1.500 de lire sterline către proprietarul terenului.

  • În cauza English Environment Agency v Biffa Waste Services Limited EA a interceptat 7 containere de deșeuri destinate Chinei (aproximativ 175 de tone) la Felixstowe. Containerele au fost încărcate în locațiile Biffa, a doua cea mai mare companie de reciclare din Marea Britanie, documentele de transport descriind deșeurile ca fiind "deșeuri mixte de hârtie" colectate de la "gospodării" care pot fi exportate în mod legal în China pentru reciclare. Compania a declarat că a exportat deșeuri omogene pe tot parcursul anului 2015; instalația sa funcționa la nivel optim și producea deșeuri la standardul cerut.

    În schimb, oficialii EA au declarat că tipul și cantitatea de poluanți, inclusiv scutece murdare/produse de igienă, păr uman, alimente, sticle de apă caldă, articole mari de îmbrăcăminte, jucării, cabluri electrice și alți poluanți depășesc cu mult nivelul minim permis. Cu toate acestea, expedierea deșeurilor puternic contaminate în China este ilegală din 2006, deoarece această țară nu face parte din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

    Funcționarii care au inspectat containerele au înregistrat, de asemenea, mirosuri urât mirositoare, muște și condens, unii dintre funcționari fiind nevoiți să părăsească zona investigată din cauza mirosului.

    Procesul a avut loc în 2019, în cadrul căruia juriul a concluzionat că deșeurile erau deșeuri menajere al căror export în China (și în orice altă țară din afara OCDE) este ilegal. Instanța a impus o amendă pentru cele șapte containere în valoare totală de 599.912 lire sterline.

  • Operațiunea "By-product" a fost o investigație la scară largă împotriva inculpaților C și S pentru eliminarea ilegală a deșeurilor în diverse locații și cu diverse ocazii în Anglia.

    În septembrie 2015, EA a luat cunoștință de depozite ilegale de deșeuri într-un depozit dezafectat. O operațiune de supraveghere dirijată a identificat în mai multe rânduri vehiculele lui S la locul respectiv, depozitând deșeuri.

    Ulterior, în noiembrie 2015, C, creierul, dar nu director oficial, din spatele Aurigo Recycling Ltd, a dat instrucțiuni șoferilor de camion ai societății să transporte deșeuri amestecate mărunțite la același depozit. Eliminarea celor 658 de tone de deșeuri depozitate ilegal în depozit l-a costat pe proprietar peste 100.000 de lire sterline.

    În cele din urmă, în august 2016, a fost înregistrată o scutire pentru deșeuri T4 (care se aplică numai deșeurilor neamestecate) la un depozit de fabrică gol. Scutirea a fost înregistrată pe numele unei societăți, al cărei administrator unic era inculpatul C. În următoarele 4 luni, societatea a fost plătită pentru a accepta aproximativ 400 de tone de deșeuri mixte de hârtie și plastic mărunțite, ceea ce nu este permis în temeiul scutirii.

    Atunci când oficialii EA au apărut pe neanunțate la fața locului, au observat grămezi mari de deșeuri care se încălzeau singure și care puteau polua mediul înconjurător sau puneau în pericol sănătatea umană. Au fost chemate serviciile de pompieri și de salvare, care l-au sfătuit insistent pe pârât să se ocupe de riscul iminent de incendiu.

    Instanța a constatat că infracțiunile au fost săvârșite cu intenție și că cantitatea de deșeuri amestecate de hârtie și plastic a fost suficientă pentru a crea un pericol de incendiu. În 2018, C a fost condamnat la 14 luni de închisoare și la un ordin de interdicție a directorului pentru 5 ani, în timp ce S a fost condamnat la un ordin comunitar de 12 luni și la plata unei despăgubiri de 500 de lire sterline.

  • În cauza Agenția de Mediu împotriva lui John Bruce, pârâtul a gestionat o companie de eliminare a deșeurilor fără a deține o autorizație de mediu. Acesta a adus deșeurile la fața locului din diferite locații, le-a depozitat, ars și îngropat. Timp de mai multe săptămâni au avut loc incendii continue pe amplasament, ceea ce a afectat grav calitatea vieții locuitorilor din zonă. De asemenea, inculpatul a ignorat intervențiile Agenției de Mediu și ale serviciilor de pompieri și de salvare, plângerile rezidenților locali și cerințele legale privind eliminarea și tratarea deșeurilor.

    Analiza eșantioanelor colectate a confirmat că o parte din deșeurile depozitate pe șantier erau periculoase, deoarece conțineau zgură de aluminiu. Inculpatul a obținut un profit de câteva sute de mii de lire sterline prin eliminarea ilegală a deșeurilor.

    Judecătorul a decis că pârâtul era conștient de natura periculoasă a deșeurilor, chiar dacă riscul a fost redus datorită îngropării deșeurilor. Judecătorul a subliniat necesitatea unei pedepse disuasive și a remarcat că nu este obișnuit ca o persoană să primească o pedeapsă cu închisoarea atât de lungă (26 de luni) pentru infracțiuni de mediu. Cu toate acestea, factorii agravanți, cum ar fi cazierul judiciar al inculpatului, antecedente de nerespectare a avertismentelor din partea autorităților, impactul clar asupra comunității locale și faptul că infracțiunile au fost comise pe o perioadă lungă de timp, au făcut ca o sentință lungă să fie inevitabilă.