Tipuri de obligații, operațiuni de gestionare a deșeurilor, responsabilitați de gestionare a deșeurilor
Organizarea gestionarii deșeurilor de catre autoritațile publice
Statele membre trebuie sa se asigure ca este creata o rețea integrata și adecvata de instalații de gestionare a deșeurilor; aceste instalații trebuie sa fie controlate de autoritațile competente. în plus, statele membre trebuie sa adopte planuri de gestionare a deșeurilor și programe de prevenire a deșeurilor.
Rețeaua de tratare a deșeurilor
Instalațiile de eliminare a deșeurilor și instalațiile de valorificare a deșeurilor municipale mixte colectate de la gospodariile particulare trebuie sa formeze o rețea "integrata și adecvata", în mod individual în fiecare stat membru sau "în cooperare cu alte state membre, atunci când acest lucru este necesar sau recomandabil" [articolul 16 alineatul (1)]. Potrivit Curții de Justiție, lipsa unei astfel de rețele pe o perioada lunga de timp determina în mod necesar, în sine, un prejudiciu semnificativ pentru mediu, ceea ce reprezinta o încalcare a directivei (cauza C-286/08, Comisia/Grecia). De exemplu, Italia nu a putut susține în mod valabil ca depozitarea deșeurilor de catre locuitori pe strazile din Napoli era independenta de controlul sau sau ca ar putea fi atribuita anumitor evenimente care constituie forța majora, fie ca este vorba de opoziția locuitorilor locali fața de înființarea unui depozit de deșeuri în municipalitațile lor, de activitați criminale în regiune sau de neîndeplinirea de catre antreprenorii publici a obligațiilor contractuale de a construi anumite instalații esențiale în regiune (cauza C-297/08, Comisia/Italia).
O astfel de rețea trebuie sa fie conceputa astfel încât sa permita Uniunii în ansamblul sau sa devina autosuficienta în ceea ce privește eliminarea și recuperarea deșeurilor și sa permita fiecarui stat membru sa se îndrepte individual spre acest obiectiv [articolul 16 alineatul (2)], în spiritul principiilor de proximitate și de autosuficiența care decurg din dreptul internațional.
Principiul conform caruia daunele aduse mediului ar trebui, în mod prioritar, sa fie remediate la sursa presupune ca fiecare regiune, municipalitate sau alta autoritate locala trebuie sa ia masurile adecvate pentru a se asigura ca propriile deșeuri sunt colectate, tratate și eliminate. Din aceleași motive, deșeurile trebuie sa fie eliminate cât mai aproape de locul unde sunt produse, pentru a limita pe cât posibil transportul deșeurilor (cauza C-297/08, Comisia/Italia).
Cu toate acestea, principiile proximitații, prioritații de valorificare și autosuficienței pot permite autoritaților locale sa solicite, în circumstanțe adecvate, ca întreprinderea responsabila de colectarea deșeurilor pe teritoriul sau sa transporte deșeurile municipale mixte colectate de la gospodariile particulare și, dupa caz, de la alți producatori, la cea mai apropiata instalație de tratare adecvata stabilita în același stat membru ca și autoritatea respectiva (cauza C-292/12 Ragn-Sells ).
La structurarea rețelelor lor de instalații de gestionare a deșeurilor, statele membre dispun de o marja de apreciere pentru a ține seama de circumstanțele geografice sau de necesitatea unor instalații specializate pentru anumite tipuri de deșeuri [articolul 16 alineatul (2)]. în același timp, statele membre nu sunt obligate sa dețina "întreaga gama de instalații de valorificare finala" [articolul 16 alineatul (4)]. Cu toate acestea, ele trebuie sa își adapteze acțiunile pe baza celor mai adecvate metode și tehnologii, astfel încât rețelele lor de instalații sa permita eliminarea sau recuperarea deșeurilor "în una dintre cele mai apropiate instalații adecvate", pentru a asigura un nivel ridicat de protecție a mediului și a sanatații publice [articolul 16 alineatul (2)].
Instalațiile care efectueaza tratarea deșeurilor trebuie sa solicite o autorizație prealabila din partea autoritaților competente, autorizație care are o durata limitata, cu excepția unitaților sau întreprinderilor care își elimina propriile deșeuri nepericuloase la locul de producție sau pentru recuperarea deșeurilor, care trebuie sa fie înregistrate și care trebuie sa respecte normele generale aplicabile fiecarui tip de activitate și de deșeuri [articolele 23-26].