Tratarea și eliminarea ilegală a deșeurilor
Directiva privind depozitele de deșeuri
Controlul depozitelor de deșeuri
Operatorul unui depozit de deșeuri este obligat să obțină o autorizație înainte de a începe activitatea. O astfel de autorizație se eliberează numai după ce a fost verificată conformitatea cu normele relevante, precum și competențele tehnice ale conducerii și coerența depozitului de deșeuri, precum și faptul că funcționarea acestuia respectă planul de gestionare a deșeurilor aplicabil. Directiva privind depozitele de deșeuri stabilește cerințe riguroase privind amplasarea depozitului de deșeuri, controlul apelor și tratarea levigatului, protecția solului și a apei, inclusiv bariere biologice (anexa I), cerințe care pot fi consolidate pentru anumite tipuri de deșeuri acceptate într-un depozit de deșeuri, cum ar fi mercurul.
Exploatarea unei gropi de gunoi neautorizate sau ilegale încalcă mai multe dispoziții ale Directivei-cadru privind deșeurile, inclusiv cele care impun statelor membre să ia măsurile necesare pentru a se asigura că deșeurile sunt recuperate sau eliminate fără a avea un impact negativ asupra sănătății umane sau a mediului, să interzică abandonarea, aruncarea sau eliminarea necontrolată a deșeurilor și să se asigure că orice deținător de deșeuri le încredințează unui colector de deșeuri sau unei întreprinderi adecvate (a se vedea mai sus). CJUE statuează că, în consecință, un stat membru este obligat să stabilească dacă este necesar să curețe vechile situri ilegale și, în caz afirmativ, să le curețe, și că nu se poate limita la a lua măsuri administrative pentru a închide și a securiza aceste situri, nici măcar pentru a se asigura efectiv că acestea sunt într-adevăr închise și securizate (cauza C-196/13 Comisia/Italia, §53-63; cauza C-378/13 Comisia/Grecia, §49).
Înainte de acceptarea deșeurilor într-un depozit de deșeuri, trebuie verificată documentația care atestă că aceste deșeuri pot fi acceptate și trebuie efectuată o inspecție vizuală a deșeurilor. În anumite circumstanțe, se prelevează și se analizează probe. Operatorul este obligat să țină un registru detaliat al deșeurilor acceptate (articolul 1) și să notifice autoritățile competente cu privire la orice refuz de acceptare a deșeurilor (articolul 12).
Închiderea unui depozit de deșeuri este, de asemenea, supusă autorizării prealabile și examinării rapoartelor disponibile. Operatorul rămâne responsabil pentru întreținerea, monitorizarea și controlul depozitului de deșeuri în faza de post-îngrijire, atât timp cât autoritatea competentă poate solicita acest lucru (articolul 13).
În orice caz, la momentul solicitării unei autorizații, viitorul operator va fi furnizat autorităților dovezi de garanție financiară sau echivalentă care să asigure îndeplinirea obligațiilor sale, inclusiv a procedurilor de îngrijire ulterioară care decurg din autorizație, și respectarea procedurilor de închidere [articolul 7 litera (i) și articolul 8 litera (a) punctul (iv)].
Cea mai recentă jurisprudență CJUE
Cauza C-140/14 Comisia/Sloveni: Neîndeplinirea obligațiilor de către un stat membru - Depozit de deșeuri - Neadoptarea de măsuri pentru eliminarea și depozitarea acestor deșeuri.
Cauza C-454/14 Comisia/Spania: Neîndeplinirea obligațiilor de către un stat membru - Neconformitatea depozitelor de deșeuri existente.
Cauza C-147/15 Edilizia Mastrodonato: Umplerea golurilor de excavare cu alte deșeuri decât cele extractive - Depozitarea sau valorificarea acestor deșeuri.
Cauza C-202/16 Comisia/Grecia: Neîndeplinirea obligațiilor de către un stat membru - Depozitul de deșeuri de la Temploni (Grecia).
Cauza C-498/17 Comisia/Italia: Neîndeplinirea obligațiilor de către un stat membru - Depozite de deșeuri existente.
Cauza C-506/17 Comisia/Slovenia: Neîndeplinirea obligațiilor de către un stat membru - Depozitarea deșeurilor - Închiderea siturilor neautorizate.
Cauza C-15/19 Azienda Municipale Ambiente: Depozite de deșeuri existente - Perioadă de responsabilitate pentru întreținerea ulterioară a depozitului de deșeuri după închidere - Prelungire - Domeniul de aplicare în timp a directivei.