Infracțiuni privind eliminarea deșeurilor
Infracțiunea prevăzută de art. 66 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 92/2021
Infracțiunea prevăzută de art. 66 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 92/2021 se deosebește și de infracțiunea prevăzută de art. 98 alin. (2) lit. a) din O.U.G. nr. 195/2005, poluarea prin evacuarea, în atmosferă sau pe sol, a unor deșeuri ori substanțe periculoase, dacă fapta a fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală, pe lângă pedeapsă și prin aceea că în cazul infracțiunii prevăzute de art. 98 alin. (2) lit. a) din O.U.G. nr. 195/2005 nu are loc propriu-zis o eliminare a deșeurilor, ci o abandonare a acestora, direct pe sol, pe când în cazul infracțiunii prevăzută de art. 66 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 92/2021 are loc o eliminare a deșeurilor în sensul Anexei 7 din O.U.G. nr. 92/2021, doar că depozitele și spațiile nu sunt autorizate.
Pentru existența infracțiunii este necesar ca fapta să aibă o anumită gravitate, respectiv, cantitatea sau impactul asupra mediului ori asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor nu poate fi neglijată.
În opinia noastră cele două condiții sunt alternative, respectiv:
- cantitatea de deșeuri nu poate fi neglijată. Această condiție se consider a fi îndeplinită în funcție de următoarele:
- numărul de obiecte considerate deșeuri și vizate de actul de conduită ilicit;
- cantitatea sau volumul deșeurilor vizate de actul de conduită ilicit;
- când pentru înlăturarea efectului actului de conduită ilicit este necesar un efort ce implică un cost de orice natură.
- impactul asupra mediului ori asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor nu poate fi neglijat.Această condiție se consideră a fi îndeplinită:
- în cazul în care prin actul de conduit ilicit o modificare, chiar și în proporție mică a calității apei, solului sau subsolului din aria vizată de actul de conduită ilicit.
Urmarea imediată constă într-o stare de pericol în cazul în care evaluarea se face în funcție de numărul de numărul și cantitatea deșeurilor.
Urmarea imediată constă într-un rezultat, respectiv:
- un impact asupra mediului ce nu poate fi neglijat manifestat prin modificarea, chiar și într-o proporție mică a calității apei, solului sau subsolului în aria vizată de acțiunea ilegală.
- un cost pentru înlăturarea efectului actului de conduită ilicit.
Raportul de cauzalitate dintre fapta făptuitorului și starea de pericol rezultă ex re, din însăși săvârșirea faptei.În cazul în care urmarea imediată constă într-un rezultat, raportul de cauzalitate trebuie demonstrat.
Latura subiectivă.
Infracțiunea prevăzută de art. 66 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 92/2021 se săvârșește cu vinovăția făptuitorului sub forma intenției directe sau indirecte.
Eroarea asupra modului sau a scopului pentru care au fost introduse în țară deșeurile înlătură răspunderea penală a făptuitorului.
Forme, modalități, sancțiuni
Infracțiunea se consumă în momentul începerii eliminării deșeurilor introduse în țară, în mod legal, în vederea recuperării sau în mod ilegal în vederea eliminării, dintr-un stat care nu este membru al Uniunii Europene, în spații neautorizate sau prin constituirea de depozite ilegale printr-una sau mai multe dintre metodele de eliminare menționate în Anexa nr. 7 din O.U.G. nr. 92/2021.
Conform art. 66 alin. (5) din O.U.G. nr. 92/2021, tentativa la acesta infracțiune se pedepsește.
Sancțiune: închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă. Anterior modificării prin Legea nr.17/2023 fapta era sancționată cu închisoare de la 3 ani la 5 ani, astfel că se constată că actuala lege este mai favorabilă.
Prin derogare de la dispozițiile art. 137 alin. (2) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, suma corespunzătoare unei zile-amendă pentru persoana juridică este cuprinsă între 500 lei și 25.000 lei.
Conform art. 61 alin. (5) C. pen. dacă prin infracțiunea săvârșită s-a urmărit obținerea unui folos patrimonial, iar pedeapsa prevăzută de lege este numai amenda ori instanța optează pentru aplicarea acestei pedepse, limitele speciale ale zilelor-amendă se pot majora cu o treime.
Conform art. 62 C. pen. dacă prin infracțiunea săvârșită s-a urmărit obținerea unui folos patrimonial, pe lângă pedeapsa închisorii, se poate aplica și pedeapsa amenzii.
La stabilirea cuantumului sumei corespunzătoare unei zile-amendă se va ține seama de valoarea folosului patrimonial obținut sau urmărit.