Infracțiuni și infracțiuni legate de deșeuri

SCHMUCKBILD + LOGO

INHALT

BREADCRUMB

Infracțiuni privind eliminarea deșeurilor
Infracțiunea prevăzută de art. 66 alin. (1) lit. e) din O.U.G. nr. 92/2021

 

În lipsa acestor două condiții alternative fapta va constitui contravenția prevăzută de art. 62 lit.b) din O.U.G. nr.92/2021 cu amendă de la 30.000 lei la 45.000 lei, pentru persoanele fizice, și de la 50.000 lei la 70.000 lei, pentru persoanele juridice, respectiv încălcarea dispozițiilor art. 20 alin. (3)-(6) din lege.

Urmarea imediată constă într-o stare de pericol pentru mediu în cazul în care evaluarea se face în funcție de numărul de numărul și cantitatea deșeurilor.

Prin arderea ilegală a deșeurilor se contaminează atât solul, cât și aerul, deoarece acestea nu sunt tratate conform celor mai bune practici pentru protecția mediului.

Totodată, amploarea impactului social și economic al incendiilor asupra mediului este o funcție a mai multor factori, cum ar fi dimensiunea, intensitatea, locația și cauzele evenimentului (deliberat sau neglijență), tipul de utilizare a terenului (de exemplu, pădure vs. non pădure, arii protejate, parcuri naționale) biodiversitatea din zona incendiată și în unele cazuri grave vătămarea corporală sau pierderea de vieți omenești.

Impactul total al incendiilor include pe lângă costurile daunelor de mediu și costurile de stingere a incendiilor și costurile de reconstrucție a infrastructurilor și clădirilor afectate de incendii. De asemenea, se va lua în calcul și pierderea veniturilor datorită distrugerii bunurilor fizice umane din zonele înconjurătoare, cum ar fi fermele de animale spre exemplu.

Urmarea imediată constă într-un rezultat, respectiv:

  • un impact asupra mediului ce nu poate fi neglijat manifestat prin modificarea, chiar și într-o proporție mică a calității apei, solului sau subsolului în aria vizată de acțiunea ilegală.
  • un cost pentru înlăturarea efectului actului de conduită ilicit.

Raportul de cauzalitate dintre fapta făptuitorului și starea de pericol rezultă ex re, din însăși săvârșirea faptei.În cazul în care urmarea imediată constă într-un rezultat, raportul de cauzalitate trebuie demonstrat.

Latura subiectivă

Infracțiunea prevăzută de art. 66 alin. (1) lit. e) din O.U.G. nr. 92/2021 se săvârșește cu vinovăția făptuitorului sub forma intenției directe sau indirecte.

Forme, modalități, sancțiuni

Conform art. 66 alin. (5) din O.U.G. nr. 92/2021, tentativa la această infracțiune se pedepsește.

Infracțiunea prevăzută de art. 66 alin. (1) lit. e) din O.U.G. nr. 92/2021 se consumă în momentul în care începe arderea deșeurilor pe sol. Sancțiune: închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă. Anterior modificării prin Legea nr.17/2023 fapta era sancționată cu închisoare de la 3 ani la 5 ani, astfel că se constată că actuala lege este mai favorabilă.

Prin derogare de la dispozițiile art. 137 alin. (2) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, în cazul infracțiunilor prevăzute în prezentul articol, suma corespunzătoare unei zile-amendă pentru persoana juridică este cuprinsă între 500 lei și 25.000 lei.

Conform art. 61 alin. (5) C. pen. dacă prin infracțiunea săvârșită s-a urmărit obținerea unui folos patrimonial, iar pedeapsa prevăzută de lege este numai amenda ori instanța optează pentru aplicarea acestei pedepse, limitele speciale ale zilelor-amendă se pot majora cu o treime. Conform art. 62 C. pen. dacă prin infracțiunea săvârșită s-a urmărit obținerea unui folos patrimonial, pe lângă pedeapsa închisorii, se poate aplica și pedeapsa amenzii.

La stabilirea cuantumului sumei corespunzătoare unei zile-amendă se va ține seama de valoarea folosului patrimonial obținut sau urmărit.

LINKS

LINKS

LINKS