Infracțiuni și infracțiuni legate de deșeuri

SCHMUCKBILD + LOGO

INHALT

BREADCRUMB

Infracțiunea prevăzută de art. 66 alin. (2) lit. d) din O.U.G. nr. 92/2021, privind regimul deșeurilor

 

Transferul ilegal de deșeuri

Definiție: Constituie infracțiune introducerea pe sau scoaterea de pe teritoriul României a deșeurilor, inclusiv în sau din zonele libere, așa cum sunt instituite prin Legea nr. 84/1992 privind regimul zonelor libere, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu, în cazul în care această activitate intră în domeniul de aplicare din Regulamentul (CE) nr. 1.013/2006, cu modificările ulterioare, indiferent dacă transportul se efectuează prin una sau mai multe operațiuni Click aici pentru mai multe informații!.

Latura obiectivă

Elementul material al infracțiunii constă într-o acțiune alternativă a făptuitorului de a introduce sau a scoate de pe teritoriul României a deșeurilor, inclusiv în sau din zonele libere, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu, în cazul în care această activitate intră în domeniul de aplicare din Regulamentul (CE) nr. 1.013/2006.

Introducerea/scoaterea de deșeuri pe/de pe teritoriul României este definite ca trecerea deșeurilor peste frontiera de stat a României, astfel cum această noțiune este reglementată în legislația specială, prin oricare loc organizat și autorizat de Guvernul României pentru trecerea frontierei de stat sau prin orice alt loc.(Anexa 1 pct.19^1 din O.U.G. nr.92/2021) Click aici pentru mai multe informații!

Pentru existența infracțiunii nu are importanță dacă transportul se efectuează prin una sau mai multe operațiuni.

Pentru existența infracțiunii este necesar ca activitățile să intre în domeniul de aplicare din Regulamentul (CE) nr. 1.013/2006.

Conform art. 2 pct. 35 din Regulamentul menționat prin „transfer ilegal” se înțelege orice transfer de deșeuri efectuat:

  1. fără notificarea tuturor autorităților competente în cauză în conformitate cu prezentul regulament sau
  2. fără acordul autorităților competente în cauză în conformitate cu prezentul regulament sau
  3. cu acordul autorităților competente în cauză obținut prin falsificare sau fraudă sau
  4. într-un mod nespecificat propriu-zis în notificare sau în documentele de circulație sau
  5. într-un mod care determină recuperarea sau eliminarea prin încălcarea normelor comunitare sau internaționale sau
  6. contrar articolelor 34 (Exporturi interzise), 36 (Interzicerea exporturilor), 39 (Exporturi în Antarctica), 40 (Exporturi în țări și teritorii de peste mări), 41 (Importuri de deșeuri destinate eliminării) și 43 (Importuri de deșeuri destinate recuperării) sau
  7. despre care, în ceea ce privește transferurile de deșeuri menționate la art. 3 alin. (2) și (4), reiese că:
    • deșeurile nu sunt prevăzute la anexele III, IIIA sau IIIB sau
    • nu respectă dispozițiile art. 3 alin. (4),
    • transferul este efectuat într-un mod care nu este specificat propriu-zis în documentul prevăzut la anexa VII.

Menționăm că, potrivit art. 9 alin. (1) din H.G. nr. 788/2021 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului (CE) nr. 1013/2006 privind transferul de deșeuri Click aici pentru mai multe informații!, constituie contravenție, dacă fapta nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, constituie infracțiune, și se sancționează cu amendă de la 40.000 lei la 50.000 lei importul, exportul, tranzitul sau transferul intracomunitar de deșeuri, însoțite de documentele prevăzute în Anexa IA, anexa IB sau anexa VII la Regulament, după caz, incomplete sau completate eronat.

Urmarea imediată constă într-o stare de pericol pentru mediu.

Raportul de cauzalitate dintre fapta făptuitorului și starea de pericol rezultă ex re, din însăși săvârșirea faptei.

Latura subiectivă

Infracțiunea prevăzută de art. 66 alin. (2) lit. d) din O.U.G. nr. 92/2021 se săvârșește cu vinovăția făptuitorului sub forma intenției sau culpei.

Eroarea asupra naturii materialelor sau substanțelor influențează vinovăția făptuitorului și înlătură răspunderea sa.

Astfel, existența unei neclarități cu privire la statutul juridic al mărfii, respectiv nu s-a lămurit dacă marfa importată este deșeu sau biomasă, întrucât autorizațiile și condițiile administrative impuse operatorului economic sunt neclare și nu lămuresc exact modul în care se cataloghează o marfă sau alta și criteriile obiective care să nu poată fi ignorate de operatorul economic, creează acestuia un dubiu, care profită acestuia, lipsind astfel unul dintre elementele constitutive ale infracțiunii.

Forme, modalități, sancțiuni

Infracțiunea se consumă în momentul în care se realizează una dintre acțiunile alternative: introducerea sau a scoaterea de pe teritoriul României a deșeurilor, inclusiv în sau din zonele libere.

Infracțiunea prevăzută de art. 66 alin. (2) lit. d) din O.U.G. nr. 92/2021 poate fi săvârșită în formă continuă sau continuată. Tentativa la infracțiunea prevăzută de art. 66 alin. (2) lit. d) din O.U.G. nr. 92/2021 se pedepsește [art. 66 alin. (5) din O.U.G. nr. 92/2021].

Sancțiune: închisoare de la 2 la 7 ani.

Pentru faptele săvârșite din culpă, limitele de pedeapsă se reduc la jumătate [art. 66 alin. (3) din O.U.G. nr. 92/2021]. Prin derogare de la dispozițiile art. 137 alin. (2) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, suma corespunzătoare unei zile-amendă pentru persoana juridică este cuprinsă între 500 lei și 25.000 lei.

Conform art. 62 C. pen. dacă prin infracțiunea săvârșită s-a urmărit obținerea unui folos patrimonial, pe lângă pedeapsa închisorii, se poate aplica și pedeapsa amenzii.

La stabilirea cuantumului sumei corespunzătoare unei zile-amendă se va ține seama de valoarea folosului patrimonial obținut sau urmărit.

LINKS

LINKS

LINKS