Infracțiuni privind eliminarea deșeurilor
Infracțiunea prevăzută de art. 98 alin. (3) lit. a) din O.U.G. nr. 195/2005
Definiție: Nesupravegherea și neasigurarea depozitelor de deșeuri dacă au fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Latura obiectivă
Elementul material al infracțiunii constă într-o acțiune comisivă prin inacțiune (art. 17 din C.pen), alternativă a făptuitorului de:
- nesupraveghere a depozitelor de deșeuri,
- neasigurare a depozitelor de deșeuri.
- Printre modalitățile faptice se pot reține:
- neimplementarea unui sistem de supraveghere sau prin pază fizică;
- neimplementarea unui sistem de siguranță împotriva incendiilor cu detectoare automate,
- neasigurarea energiei electrice alternative, în caz de incendiu,
- neîmpiedicarea scurgerii conductelor de incendiu și a lichidului de deșeuri în cursul de apă.
Conform art. 22 și 23 din O.G. nr. 2/2021, operatorul depozitului este obligat să instituie un sistem de automonitorizare a depozitului de deșeuri și să suporte costurile acestuia.
Pentru existența infracțiunii trebuie să existe o corelare între fapta de a nu asigura paza și supravegherea depozitului de deșeuri și cerințele prevăzute în norma de incriminare ce definesc elementele de tipicitate ale infracțiunii, respectiv de a se pune în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Urmarea imediată constă într-o stare de pericol pentru mediul înconjurător.
Raportul de cauzalitate dintre fapta făptuitorului și urmarea imediată rezultă ex re, din însăși săvârșirea faptei.
Latura subiectivă
Infracțiunea prevăzută de art. 98 alin. (3) lit. a) din O.U.G. nr. 195/2005 se săvârșește cu vinovăția făptuitorului sub forma intenției directe sau indirecte.
Forme, modalități, sancțiuni
Consumarea are loc fie în momentul în care depozitul începe să funcționeze fără a exista sisteme de asigurare a pazei, fie în cazul în care există contract de pază, paznicul părăsește postul și lasă depozitul fără pază.
Infracțiunea prevăzută de art. 98 alin. (3) lit. a) din O.U.G. nr. 195/2005 se poate săvârși în formă continuată.
Conform art. 98 alin. (6) din O.U.G. nr. 195/2005, tentativa la acesta infracțiune se pedepsește.
Sancțiune: închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Conform art. 61 alin. (5) C. pen. dacă prin infracțiunea săvârșită s-a urmărit obținerea unui folos patrimonial, iar pedeapsa prevăzută de lege este numai amenda ori instanța optează pentru aplicarea acestei pedepse, limitele speciale ale zilelor-amendă se pot majora cu o treime. Conform art. 62 C. pen. dacă prin infracțiunea săvârșită s-a urmărit obținerea unui folos patrimonial, pe lângă pedeapsa închisorii, se poate aplica și pedeapsa amenzii.
La stabilirea cuantumului sumei corespunzătoare unei zile-amendă se va ține seama de valoarea folosului patrimonial obținut sau urmărit.