Infracțiunile privind tranzitul României cu deșeuri
Infracțiunea prevăzută de art. 66 alin. (1) lit. c) din O.U.G. nr. 92/2021
În lipsa acestor două condiții alternative, în cazul abandonării deșeurilor fapta va constitui contravenția prevăzută de art. 62 lit.b) din O.U.G. nr.92/2021 cu amendă de la 30.000 lei la 45.000 lei, pentru persoanele fizice, și de la 50.000 lei la 70.000 lei, pentru persoanele juridice, respectiv încălcarea dispozițiilor art. 20 alin. (3)-(6) din lege.( Potrivit art. 20 alin. (3) din O.U.G. nr. 92/2021 abandonarea, aruncarea, precum și ascunderea deșeurilor sunt interzise) .
În cazul modalităților de comercializare a deșeurilor sau neasigurare a încărcăturii deșeurilor acestea nu au acoperire legală pentru a se aplica o sancțiune administrativă.
Urmarea imediată constă într-o stare de pericol în cazul în care evaluarea se face în funcție de numărul de numărul și cantitatea deșeurilor.
Urmarea imediată constă într-un rezultat, respectiv:
- un impact asupra mediului ce nu poate fi neglijat manifestat prin modificarea, chiar și într-o proporție mică a calității apei, solului sau subsolului în aria vizată de acțiunea ilegală.
- un cost pentru înlăturarea efectului actului de conduită ilicit.
Raportul de cauzalitate dintre fapta făptuitorului și starea de pericol rezultă ex re, din însăși săvârșirea faptei.În cazul în care urmarea imediată constă într-un rezultat, raportul de cauzalitate trebuie demonstrat.
Latura subiectivă.
Infracțiunea prevăzută de art. 66 alin. (1) lit. h) din O.U.G. nr. 92/2021 se săvârșește cu vinovăția făptuitorului sub forma intenției directe sau indirecte.
Forme, modalități, sancțiuni
Infracțiunea se consumă în momentul în care se realizează una dintre acțiunile alternative ale elementului material.
Conform art. 66 alin. (5) din O.U.G. nr. 92/2021, tentativa la acesta infracțiune se pedepsește.
Sancțiune: închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă.
Prin derogare de la dispozițiile art. 137 alin. (2) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, suma corespunzătoare unei zile-amendă pentru persoana juridică este cuprinsă între 500 lei și 25.000 lei.
Conform art. 61 alin. (5) C. pen. dacă prin infracțiunea săvârșită s-a urmărit obținerea unui folos patrimonial, iar pedeapsa prevăzută de lege este numai amenda ori instanța optează pentru aplicarea acestei pedepse, limitele speciale ale zilelor-amendă se pot majora cu o treime. Conform art. 62 C. pen. dacă prin infracțiunea săvârșită s-a urmărit obținerea unui folos patrimonial, pe lângă pedeapsa închisorii, se poate aplica și pedeapsa amenzii.
La stabilirea cuantumului sumei corespunzătoare unei zile-amendă se va ține seama de valoarea folosului patrimonial obținut sau urmărit.