Infracțiuni și infracțiuni legate de deșeuri

SCHMUCKBILD + LOGO

INHALT

BREADCRUMB

Infracțiuni privind deșeurile radioactive
Infracțiunea prevăzută de art. 44 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 111/1996 privind desfășurarea în siguranță, reglementarea, autorizarea și controlul activităților nucleare

 

Potrivit art. 20 din Legea nr. 111/1996, transportul combustibilului nuclear pe căile publice de transport rutier, feroviar, pe ape teritoriale și pe calea aerului de la instalațiile nucleare ori de la locurile în care acesta este ținut în custodie se efectuează numai de către transportatori autorizați în acest scop, în conformitate cu prevederile art. 8 și 18.

Autorizațiile de transport se eliberează numai dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

  1. combustibilul nuclear este transportat în conformitate cu reglementările naționale privind transportul materialelor radioactive, emise potrivit prevederilor art. 5, și cu cele internaționale privind transportul mărfurilor periculoase;
  2. alegerea modului, a timpului și a rutei de transport nu contravine interesului public.

(3) Dispozițiile prezentului articol se aplică și combustibilului nuclear uzat, produselor și deșeurilor radioactive și altor materiale nucleare sau radioactive.

Utilizarea mijloacelor de transport amenajate special pentru transportul combustibilului nuclear, al materialelor nucleare, al produselor radioactive și al deșeurilor radioactive este permisă numai atunci când transportatorul este în posesia unei autorizații pentru mijlocul de transport respectiv eliberată de CNCAN (art. 21 din Legea nr. 111/1996)

Urmarea imediată contră într-o stare de pericol pentru personalului expus profesional, a pacientului, a mediului, a populației și a proprietății.

Legătura de cauzalitate rezultă ex re, din însăși săvârșirea faptei.

Latura subiectivă

Infracțiunea prevăzută de art. 44 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 111/1996 se comite cu vinovăția sub forma intenției directe sau indirecte.

Forme, modalități, sancțiuni

Consumarea infracțiunii are loc în momentul în care, în urma comiterii uneia dintre activitățile alternative apare un risc nuclear ori radiologic deosebit.

Infracțiunea prevăzută de art. 44 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 111/1996 se poate comite în formă continua sau continuată. Sancțiune: închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.

Tentativa la infracțiunile prevăzute la alin. (1) lit. b) se pedepsește [art. 44 alin. (2) din Legea nr. 111/1996].

Conform art. 62 C. pen. dacă prin infracțiunea săvârșită s-a urmărit obținerea unui folos patrimonial, pe lângă pedeapsa închisorii, se poate aplica și pedeapsa amenzii.

La stabilirea cuantumului sumei corespunzătoare unei zile-amendă se va ține seama de valoarea folosului patrimonial obținut sau urmărit.

LINKS

LINKS

LINKS